Wickedlasers

28 de desembre 2006

GPS

Doncs be l'Olentzero (l'equivalent al pare Noel a euskadi) m'ha portat un receptor GPS en concret el eTrex Venture Cx de Garmin.
Aquests dies le estat provant i ficantme una mica en el mundillo del GPS i he descobert una cosa que m'ha sorpres i es el geocaching
trobo que es una idea molt bona i divertida dintre de poc espero escriure sobre les meves primeres experiencies com a geocacher.

Recomano a tothom que visiti la pagina web http://www.geocaching.com/

Que es la pagina mes important de geocaching.

I aquesta que es la versio en espanyol

http://www.geocaching-hispano.com/



22 de desembre 2006

Subscriu-te!!

Doncs be tothom que ho desitji ja es pot subscriure a wikiphysics cosa que vol dir que rebreu al vostre e-mail els nou post que vagi publicant que espero que aquest nadal siguin uns quants xD

Recordo que es gratis i que nomes cal que poseu el vostre correu electronic aixi no caldra que mireu cada dia el blog per veure si hi ha algo nou.

La subscripció es fa possible gracies a FeedBurner .

21 de desembre 2006

Desxifrar Missatge espacial

Fa temps que ja vaig posar un repte (he de dir que encara no m'he posat a desxifrar-lo xD). Ara us proposo un altre que em va ensenyar el meu pare. La questió seria veure que et diuen o significa el text:


1- A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, P, Q, R, S, T, U, V, W, Y, Z (24)

2- AA,B ; AAA,C ; AAAA,D ; AAAAA,E ; AAAAAA,F ;
AAAAAAA,G ; AAAAAAAA,H ; AAAAAAAAAJ ;
AAAAAAAAAAJ

3- AKALB ; AKAKALC ; AKAKAKALD . AKALB ; BKALC ;
CKALD ; DKALE . BKELG ; GLEKB . FKDLJ ; JLFKD

4- CMALB ; DMALC ; IMGLB

5- CKNLC ; HKNLH . DMDLN ; EMELN

6- JLAN ; JKALAA ; JKBLAB ; AAKALAB . JKJLBN ; JKJKJLCN . FNKGLFG

7- BPCLF ; EPBLJ ; FPJLFN.

8- FQBLC ; JQBLE ; FNQFLJ.

9- CRBLI ; BRELCB

10- JPJLJRBLSLANN ; JPJPJLJRCLTLANNN . JPSLT ; JPTLJRD

11- AQJLU ; VQJLAQSLV

12- ULWA ; UPBLWB ; AWDMALWDLDPU . VLWNA ; VPCLWNC . VQJLWNNA ; VQSLWNNNA. JPEWFGHLEFWGH ; SPEWFGHLEFGWH

13- GIWIHYHN ; TKCYT . ZYCWADAF.

14- DPZPWNNIBRCQC

Els puns no forman part del missatge, sino que indican les pausas corresponents

20 de desembre 2006

Sketch Up!

M'agradaria presentar-vos un programa de modelatge 3D que esta la mar de be, es molt sencill d'utilitzar i els resultats son sorprenents.

El progama en questió es el Sketch Up que com ja e dit es sencillisim de fer servir i permet fer moltisimes coses. Jo recomano que mireu els videos que hi han de tutorials per que us sorprendra el que es pot arrivar a fer. Nomes destacar l'integració amb el google earth que et permet exportar les imatges del google earth per fer el model de per exemple casa teva i despres portar el model al google earth per veurela en 3D tambe pots penjar el model per que la resta del mon sel pugui descarregar i pugui augmentar el realisme del google earth. Com ja he dit mireu els videos .



Jo en 10min he fet l'edifici del Goya xD.



18 de desembre 2006

Radiació Cherenkov

Ja feia eons que no escrivia res aixi que per tornar a començar explicare un efecte que m'agrada força i es la radiació Cherenkov.

La radiació Cherenkov es una radiació electromagnetica produida per el pas de particules per un medi a una velocitat superior a la de la llum en el medi per on passen.

Doncs si les particules que van mes rapides que la llum (en un medi) emeten una radiació que es visible per exemple en els reactors nuclears.
El perque passa es bastant semblant a l'explosió que es produeix quan un avio traspassa la barrera del so.



20 d’octubre 2006

"Tutorial" Mathematica 1

Doncs be ja fa temps que rebo pressions per que escrigui algun tutorial pel mathematica. Tot i que el que fare sera posar exemples i a comentar-los.

Es important recordar que per entrar l'ordre al mathematica no heu de klikar la tecla enter que esta sobre el shift dret sino que heu de klikar l'enter que teniu al teclat numeric de l'altra manera el que fareu es saltar de linia.

Dit aixo espero que tothom sapiga com a minim sumar, restar, multiplicar, dividir i fer arrels. Si no ho sabeu potser us aniria be anar a File --> palettes i triar la numero 3 i la 4. Amb aixo ja podeu fer bastantes coses com per exemple trovar funcions derivades, integrals, potencies, sumatoris,productes etc...

Primer de tot seria interesant que dominesiu tot el que e esmentat abans per que es la base.

Un cop tenim aixo jo podem fer un munt de coses per exemple: grafics, funcions, resoldre equacions o sistemes d'equacions, expandir funcions, factoritzar, etc...

Començare amb els grafics.
La forma mes basica es la seguent:

Plot[f(x),{x, limit inferior, limit superior}]

Per exemple si volem fer una grafica de la f(x)= x^2 dels valors -5 al 5 hauriem descriure aixo:

Plot[x^2,{x, -5, 5}]

Per resoldre equacions el que s'ha de fer es:

Solve[ f(x)== a ,x]

On f(x) pot ser qualsevol funcio i a potser qualsevol cosa fins i tot una altra funcio. Es questio que proveu jo posare el cas mes "facil" resoldre l'equacio x^2-3x+1 = (45x + 6)/7 el que hauria d'escriure seria :

Solve[ x^2-3x+1 == (45x + 6)/7, x]

No poso la solucio per que es una mica bestia d'escriure per aqui.

Bueno aixo es tot per avui.

Si teniu algun dubte no dubteu en preguntar.

28 d’agost 2006

Nou Sistema planetari

Despues de tot el que s'ha parlat i tots els enrenous que hi hagut es hora de veure com s'ha quedat el sistema planetari.

Al final pluto ha sigut degradat del seu rang de planeta i ara pasa a ser un planeta nan una categoria dels anomenats cosos transneptunians. Aixi que els planetes del sistema solar son els seguents :
Mercuri, Venus, la Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú.

Segons la nova definicio de la IAU, els planetes han d'estar en òrbita al voltant del Sol, ser gairebé esfèrics i han de tenir lliures d'altres objectes les seves proximitats que segueixen el recorregut de les seves òrbites.

En fi si voleu veure-ho d'una manera mes grafica Aqui podeu veure una imatge de com queda el nou sistema planetari.

13 d’agost 2006

25 anys de PC !!!!

Avui 12 d'agost de 2006, fa 25 anys que va sortir al mercat el que es considera el primer ordinador personal. El PC era d'IBM el model 5150 amb processador Intel 8088 a 4,77MHz amb un preu de 1.565$.

Aqui teniu les especificacions del PC:

Processador: Intel 8088
Frequencia del processador: 4,77 MHz
Memoria RAM: desde 16 KB a 64 KB

Unitat de disquet flexible (d'aqui el seu nom floppy): de 5 ¼ de pulgada de 360 Kb de capacitat
Disc dur: no tenia.
Pantalla: verd monocropmatic i fluorescent, sense capacitat de mostrar grafics, solament representava caracters ASCII.


Com podeu veure en aquests 25 anys el desenvolupament del hardware de l'ordinador a sigut vertiginos com tambe les aplicacions com a exemple Internet.

Hi han milers de persones que han fet possible aquest desenvolupament desde el primer PC fins ara aixi que moltes felicitats a totes elles!!!.

El futur es presenta molt interesant nomes penseu el que es pot fer ara i el que es podia fer l'any passat i veureu una gran diferencia i si torneu a pensar amb el que es pot fer ara i el que es podra fer veureu que encara hi ha una diferencia mes gran. Aixo es el que te el creixement exponencial XD.


Animo a que comenteu el que a suposat el PC per vosaltres, que es el que us agrada, el no us agrada , que farieu, etc...

12 d’agost 2006

Naus extrasolars

Com podeu veure e posat un nou link anomenat Dades naus extrasolars. Doncs be la pagina del link s'actualitza cada dia donan-te les dades de les naus Pioner 10, Pioner 11, Voyager 1, Voyager 2 i la nau New Horizons. La pagina es interesant per coneixer per on van els nostres exploradors espacials.

La voyager 1 esta apunt d'arrivar a les 100 AU del sol i no tardara gaire en abandonar l'influencia del sol http://www.apodcatala.com/0311/apod031120.htm En aquesta pagina podeu trobar una petita descripcio del que es pot trobar les voyager en el seu viatge.

Com sempre animo a que comenteu els post dient-hi la vostra a poder ser que estigui minimament relacionant amb el post XD.

Repte astronomic

Doncs si, aquest cop us proposo un repte. Ja se que esteu de vacances i que nomes feu servir el cap per posar-vos les ulleres de sol pero penso que de tant en tant fer-lo servir per pensar no es una mala idea. El repte que us proposo es que desxifreu un missatge que va ser enviat per les persones del projecte Cosmic Call cap a les estrelles locals utilitzant un radiotelescopi durant l'estiu de l'any 1999. Tota aquesta informacio la podeu trobar a la pagina del APOD en català del dia 2 d'abril de 2006: http://www.apodcatala.com/0604/apod060402.htm En aquesta pagina podeu trobar la primera pagina del missatge. Com es diu al text de sota el missatge aquesta pagina nomes te numeros de manera que es mes facil descodificar-lo. Si voleu veure tot el missatge nomes cal que klikeu on posa "El missatge va ser ..." a la web del APOD. Com tambe podeu veure podeu trobar la solucio de la primera pagina klikant on posa "(La solució es pot veure aquí.)" o si preferiu tambe podeu klikar en aquest mateix post per veure el missatge i la solucio.

Respecte al APOD (Astronomy Picture of the Day) en català ja li e posat el link que es mereixia al blog.

Doncs res mes espero que us animeu a desxifrar-lo hi ha comentar els vostres progresos, dubtes, experiencies, etc...

05 d’agost 2006

Programes d'astronomia

Aqui em teniu de nou.
Aquest cop us vull parlar de 3 programes d'astronomia pel pc que estan la mar de be i ademes son gratis que aixo sempre s'agraeix XD.
Doncs be el primer programa del qual us parlare s'anomena Stellarium: http://www.stellarium.org/ EL que et permet aquest programa es veure el cel en qualsevol punt de la terra a l'hora que vulguis com si fos un planetari. O sigui es com si tu estigesis al camp mirant les estrelles poden moure la vista on vulguis o tambe fent zoom per veure per exemple una galaxia etc... Amb totes les opcions que te penso que es un programa molt complet i que serveix per moltes coses. Pero penso que el millor es provar-lo i si teniu alguna pregunt no dubteu en preguntar.

Molt be ara toca presentar-vos el Celestia: http://www.shatters.net/celestia/ Per que conformar-se en veure les estrelles desde la superficie de la terra quan pots anar a l'estrella que vulguis o a qualsevol galaxia? Doncs si aquest programa te un mapa en 3D del univers conegut o millor dit catalogat perque tots sabem que l'univers es una cosa bastant gran XD. Doncs be tu comences veien la terra en un primer pla i amb les estrelles com uns puntets al darrera tens llibertat total per mouret on vulguis i quan vulguis per que tambe pots triar la data per exemple tinc uns quans screenshots de quan la voyager 2 va passar per Neptu cap a l'any 1989. Com podeu veure tambe podeu veure les diverses sondes que s'han enviat pero per veureles us les heu de descarregar per que son un addon que per cert n'hi han un munt per exemple textures mes realistes, un cataleg mes gran d'estrelles, sondes espacials, asteroides, etc... fins i tot la nau enterprise o l'estrella de la mort XD. Te un munt d'opcions. A mi m'agrada una que et permet veure les orbites dibuixades dels plenetes, llunes, etc... i si acceleres el temps veus com tot es va movent seguint la orbita. Jo vaig fer servir aixo per veure quan tornaria el Halley i sera cap a l'any 2061 si no m'enrecordo malament.
Recomano que el proveu al principi costa una mica moures pero quan li agafes el truc es molt facil i et permet fer moltisimes coses i viatjar on vulguis. A mi aquest programa ma obert els ulls perque tothom diu que l'univers es molt gran pero no to acaves d'imaginar fins que no o veus amb els teu propis ulls i la manera per veureu es viatjar a qualsevol estrella pero sense utilitzar el viatge rapid sino que as d'utilitzar les tecles F1, F2,F3 etc... per fixar una velocitat i veure kuan tardes en anar a una estrella enkara que vagis mes rapid que la llum. Com ja e dit recomano que el proveu.

I per acavar us presento l'orbiter: http://orbit.medphys.ucl.ac.uk/
L'Orbiter es un simulador espacial o sigui com si fos un Flight simulator pero amb la diferencia que en l'orbiter portes coets i pots sortir fora de la terra sino no seria espacial XD. Te uns bons grafics, la fisica es molt bona i gairebe pot servir per entrenar astronautes per la seva complexitat. Doncs si la britat es que al principi no tens ni idea de per on comencar pero per sort hi han bons manuals i tutorials que t'orienten i fins i tot t'ajuden a fer algunes missions del simulador com pot ser fer un vol de cap canyaveral a la ISS o anar a la lluna per exemple. Segurament llegint tot aixo no us animeu gaire pero recomano que mireu els screens: http://orbit.medphys.ucl.ac.uk/gallery.html i ja veureu com es un gran simulador i val la pena dedicar-li una mica de temps.

Com podeu veure d'accents no s'acostumen a veure molt en els meus textos XD. Pero en aquest no hi ha ningun degut a que he escrit aquest text desde Colorado (EUA) i com ja sabeu a qui no saben que son els accents i el teclat va en consonancia amb el coneixement perque no te cap accent ni c trencada o sigui que disculpeu. O dic per que hi ha gent que em criticara (Ulises). Tambe se que o podia haver fet amb el charmap pero era un tonteria i una perdua de temps.

Doncs aixo es tot per avui.

Nomes deixeu-me recordar-vos que no us oblideu de probar-los sobretot el Stellarium i el Celestia i dieume algo JEJEJEJE.

08 de juliol 2006

BOINC

Publico aquesta entrada per parlar-vos una mica del programa BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing).
En definitiva és un programa que tel baixes i et permet ajudar en diferents projectes científics però abans com es evident et tens que inscriure en els que hi vulguis participar que són els que hi han a la web del BOINC : http://boinc.berkeley.edu/ com també una petita descripció dels mateixos però si t’interessa un i vols saber-ne mes simplement klikes al enllaç que hi ha i llestos.
Per inscriuret klika al enllaç del projecte que desitgis i segueix els passos que trobaràs a la web del projecte.
Si, tranquils ja se que me deixo el més important.

La manera d'ajudar es simplement instal·lant el programa i quan no estiguis utilitzant el pc el programa començarà a analitzar dades o com es diu en aquest mundillo a trillar desprès quan tingui feta tota una pastilla l’enviarà i s’han baixarà de noves així de simple.
Si teniu algun dubte o qualsevol altre cosa no dubteu en visitar la pagina del equip de Catalunya: http://www.boinc.cat/ i seleccionar el projecte. Però com veureu encara no tots tenen web així que podeu preguntar algun membre per preguntar si us pot ajudar o preguntar en gent d'altres projectes com per exemple el SETI que és el grup català mes nombrós on jo mateix i participo juntament amb el d'Einstein. La web del grup català del SETI la teniu als links del blog o com ús veig amb molta mandra http://www.seti.cat/web/.

Com segurament me deixat algú serà millor que visiteu les pagines que he posat.

Com sempre animo a tothom a participar-hi i tot sigui pel bé de la ciència i sobretot perquè en aquest cas no costa gens aprofitar el temps que l'ordinador esta inactiu.

07 de juliol 2006

Curiositat

Aquí ús deixo una petita curiositat relacionada amb una galàxia molt molt llunyana.
El que heu de fer si voleu riure una estona es fer un telnet a la direcció IP 193.202.115.241 . Com sempre pot passar i en aquest cas més és que alguna persona no sàpiga com pot fer un telnet doncs es molt fàcil l’únic que heu de fer és: Anar a inicio --> Ejecutar --> cmd així s’obrirà l’intèrpret de comandos a partir d’aquí el que s'ha de fer és escriure: telnet 193.202.115.241 i prémer l'enter i a gaudir d’aquest plaer per la vista XD.

L'Univers Inflacionari al Cosmo Caixa dia 11 de juliol

Bueno aquí teniu la primera noticia que publico. Per començar no esta gens malament ni mes ni menys que una conferencia al Cosmocaixa sobre la teoria de l'univers inflacionari amb dos conferenciants d’autèntic luxe com son Andrei Linde i Alan H. Guth els creador d'aquesta teoria que pretén explicar com s'expandeix l'univers. Ah i que no m'ho oblidi de dir que la conferencia és GRATIS. Per tant trobo que no hi ha excusa per no assistiri.La conferencia serà el dia 11 de juliol a les 19h ara be si haurà d'estar abans per agafar l'entrada, les entrades les donen a partir de les 18h al lloc d'informació. Segur que més d'un i una haurà pensat que els conferenciants no tenen pinta de saber parlar el català però tranquils que hi haurà un servei de traducció simultània per qui ho vulgui o més haviat per qui es perd amb l’anglès XD si vols accedir aquest servei el que hauràs de fer serà deixar el D.N.I o algun document teu a l'entrada de la sala de conferencies on hi hauran unes taules amb uns aparells tipo museu amb uns cascos.
Em sembla que no em deixo res i si m'ho deixo segurament estarà aqui:http://www.fundacio1.lacaixa.es/SGI/Actividad.jsp?idActividad=4818&idTemaGen=1&idTemaPro=-1&idCentro=918245&idTipoCentro=-1&idPerfil=&idTipoAct=-1&idIdioma=1.

AAAhhh!! ja se una cosa que em deixava i que no esta a la pagina web i és que amb l'entrada que et donen també pots visitar el museu el mateix dia tot i que tindràs poc temps si vens d'hora o sigui a les 18h i agafes l'entrada tindries com uns 40min aprox. Jo el que recomano és que amb el temps que teniu visiteu l’exposició d'einstein que no es gaire llarga però si molt interesant.

Us hi espero a tots.

06 de juliol 2006

Intencions

El que pretenc amb aquest blog es anar explicant i comentant tot lo relacionat amb la física i la tecnologia. Per intentar que la gent canvi la seva manera de pensar en vers la física i veure que no només son equacions estranyes. I els que ja saben que és una cosa meravellosa simplement que gaudeixin. I sobretot no ús oblideu de comentar i de dir-hi la vostra.